Hälsosam

Det där ordet - hälsosam - är så laddat tycker jag. För de flesta är det väl positivt laddat, men för en hel del klingar det mer negativt. Ofta är det för att man har fått stämpel att vara ohälsosam och att det har påverkat en så till den grad att det som anses vara hälsosamt blir som en fiende. För med hälsosam menar man väl oftast en smal person som äter nyttigt och tränar mycket. Någon som aldrig använder droger och dricker alkohol med måtta. Ett glas rött vin då och då - "för antioxidanternas skull". En hälsosam person går gärna upp innan gryningen för att springa, simma eller rent av lyfta vikter på gymmet "för då har man det djort och kan slappna av på ett annat sätt under resten av dagen". Känner du igen bilden?

Älska sig själv

Men att vara hälsosam innebär ju också att vara snäll mot sig själv; inte stressa sig själv och vara förlåtande. Om man blir sugen på godis och äter mer än man kanske hade önskat så får man inte skulskänslor eller känslor av självhat. Det är mänskligt att blir sugen på godsaker och livet är faktiskt till stor del till för att njutas av. Nu njuter man såklart mycket av att ha en stark kropp som får sitt behov av vitaminer, mineraler och näringsämnen tillgodosett, men att äta godis någon gång då och då kan mycket väl vara grädden på moset.

Balans

Själv ser jag till att komplettera min kost med näringstillskott från Fitline, för att få till en bra balans. Jag äter mycket frukt och grönt och tar gärna en kaka när jag blir bjuden. Balans är väl nyckelordet som med det mesta. En glad och nöjd människa är väl kanske den som är mest hälsosam.

5 Oct 2017